Friday, February 13, 2009

kenapa tepung gandum berwrna putih

something to share...not sure how true...Subject:Kenapa Tepung berwarna putih.....?????Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached).Beberapa bulan kebelakangan ini saya memang tersangat sibuk danmemenatkan.In sya-Allah hujung November saya dapat berehat dan dapat menulis lebihbanyak artikel.Dua hari lepas alhamdulillah saya dan isteri dapat berkunjung ke rumahkakak sulung saya.Kakak saya ini sudah uzur maklumlah usia sudah melebihi 60 tahun.Abang ipar saya sudah berusia 68 tahun tetapi alhamdulillah kelihatanmasih segak. Kakak dan abang ipar saya ini tinggal di Felda danmenjalankan kedai runcit di hadapan rumahnya.Dalam kunjungan saya kali ini, saya terserempak dengan satu pasanganyang juga bertamu ke rumah kakak saya ini.Pasangan ini dari kalangan orang berada berjawatan besar dan memandukereta mewah.Apa yang ingin saya ceritakan di sini ialah berkenaan tetamu sang suami.Sang suami yang saya namakan Mr Y ini adalah orang penting di salahsebuah kilang pengeluar tepung gandum. Dengan kesempatan yang diberikanAllah SWT ini, saya mengambil peluang untuk bertanya berbagai soalanberkenaan tepung gandum..Maklumat pertama yang saya perolehi dari Mr Y ini ialah bahawa tepunggandum bersubsidi adalah dari jenama Cap Kunci yang boleh dibeli dipasaran dengan harga sekitar RM1.45 manakala tepung dari jenama lainnyaadalah tidak bersubsidi dan dijual pada harga sekitar RM2.80.Apa yang saya ingin kemukakan sebagai satu persoalan ialah mengapakahrakyat marhaen tidak berpeluang untuk membeli tepung Cap Kunci ini?Pekedai terutama pekedai kecil yang memerlukan tepung Cap Kunci untukmembuat roti canai juga menghadapi masalah besar untuk mendapatkannya dipasaran.Agaknya siapakah yang berjaya membeli tepung Cap Kunci ini??Seterusnya saya bertanya bagaimana tepung gandum dihasilkan. Mr Ymenjelaskan dengan terperinci proses bagaimana tepung gandum inidihasilkan termasuk bagaimana tepung ini dilunturkan warnanya.Apa bila tiba bab ini, saya mencelah menceritakan bagaimana bahan kimiaBENZOYL PEROXIDE (BP) digunakan untuk menjadikan tepung gandum berwarnaputih melepak. Tepung gandum setelah dikisar berwarna kekuningan. Denganmencampurkan bahan kimia BP ke dalam tepung ini, warna tepung akandilunturkan menjadi warna putih dalam masa yang singkat.Mr Y menjelaskan kepada saya bahawa bahan kimia BP ini adalah merbahayadan boleh menyebabkan berbagai penyakit.Mr Y menambah cerita bahawa kilang dimana beliau bekerja adalahsatu-satunya kilang yang tidak menggunakan BP untuk memutihkan tepung.Beliau menambah bahawa pada satu waktu dahulu, satu lori tepung gandumseberat 20 tan untuk dieksport ke Singapore telah ditegah masuk keranamengandungi bahan kimia BP.Bagusnya Singapore, mereka mengharamkan jualan tepung gandum yangmengandungi bahan kimia BP kerana hendak menjaga kesihatan rakyatnyatetapi mengapa Malaysia terus menzalimi rakyatnya dengan membenarkanjualan tepung yang mengandungi kimia merbahaya BP ini??Saya cukup merasa seronok kerana mengetahui ada jenama tepung gandum diMalaysia yang tidak mengandungi bahan kimia BP yang merbahaya ini.Demi untuk mengesahkan cerita dari Mr Y ini saya masuk ke kedai kakaksaya untuk mengambil beberapa bungkusan tepung gandum yang dikeluarkanoleh kilang Mr Y bekerja.Saya membuat semakan pada bungkusan tepung tersebut untuk mengesahkantiada perkataan "Benzoyl Peroxide" di luarnya.Setelah puas menyemak, saya begitu terkejut apabila melihat bungkusanini tertera "mengandungi Benzoyl Peroxide".Mr Y lebih terkejut kerana pada sangkaannya kilang dimana beliau bekerjatidak menggunakan BP untuk melunturkan tepung gandum.Selain terkejut, Mr Y amat malu apabila sangkaannya bahawa kilang tepungtempat beliau bekerja tidak menggunakan BP adalah meleset.Semalam saya mengGoogle untuk mencari bacaan tambahan tentang BP danberikut adalah antara dapatan saya:1. Dari http://getacnetreat ments.com/review/benzoyl- peroxide/Benzoyl PeroxideBenzoyl Peroxide is a highly potent chemical often used in lowconcentrations as an acne treatment.Benzoyl Peroxide basically works as a peeling agent, stripping dead skincells and killing bacteria within pores.Pure benzoyl peroxide is highly flammable, explosive, toxic, and issuspected of being a possible tumor promoter.Although Benzoyl Peroxide is generally considered safe at lowconcentrations, since it breaks down in contact with skin, it is knownfor causing nasty side effects such as hives, swelling of the face,itching, and dry and peeling skin.It is also a powerful bleaching agent and will cause discoloration whenit comes in contact with clothing and hair.2. Dari http://msds . chem.ox.ac. uk/BE/benzoyl_ peroxide.htmlBenzoyl PeroxideClassified as: TOXIC, FLAMMABLE and EXPLOSIVE Toxicology Possible tumorpromoter. May act as a mutagen.Toxic by inhalation. May be harmful if swallowed and in contact withskin. Eye, skin and respiratory irritant.Typical TLV 5 mg/m3.3. Dari http://pesticideinf o.org/Detail_Chemical. jsp?Rec_Id= PC37521Toxicity to humans, including carcinogenicity, reproductive anddevelopmental toxicity, neurotoxicity, and acute toxicity.4. Dari http://ptcl . chem.ox.ac. uk/~hmc/hsci/ chemicals/benzoyl_peroxide .html*** Benzoyl peroxide presents a number of hazards..Firstly, it is potentially explosive when mixed with organic material.Friction or grinding may also be sufficient to make it explode.*** The compound is very flammable.*** Benzoyl peroxide is toxic if you breathe it in, and may be harmfulif you swallow it or get it on the skin.*** In addition, benzoyl peroxide may act as a tumor promoter.Daripada keterangan dari 4 laman web di atas dapat dijelaskan bahawaBenzoyl Peroxide adalah :* Bahan toksik* Bahan penggalak tumor* Boleh menyebabkan alahan pada kulit* Bahan mutagen iaitu bahan yang boleh menyebabkan mutasi padasel badan.* Bahan peluntur kuat yang mampu melunturkan iaitu menukarkanke warna putih pakaian dan juga rambut yang berwarna.Itulah sebabnya BP digunakan untuk menukarkan warna tepung gandum kepadawarna putih kerana BP adalah satu bahan peluntur yang amat kuatsehinggakan rambut hitam boleh bertukar putih bila disentuhkan BP ini.Proses pemutihan tepung gandum dilakukan adalah dengan cara mencampurkantepung gandum dengan bahan kimia BP ini..Dalam tempuh yang singkat, iaitu tidak sampai pun 1 jam, semua tepunggandum ini akan bertukar ke putih.Selain menukar (meluntur) kepada warna putih, BP juga bertindak balasdengan tepung gandum ini lalu menukarkan protin gluten yang terdapatdalam tepung gandum ini. Ia juga mengakibatkan sebahagian nutrisididalam tepung gandum yang asal merosot.Ini mengakibatkan serangga kurang menggemari tepung putih berbandingtepung gandum yang asal (sila baca artikel berbahasa Inggeris di bawah).BP ini akan terus berada di dalam tepung putih ini apabila dipasarkan.Dalam bahasa mudah, tepung gandum putih adalah kurang baik keranamengandungi bahan toksik BP yang boleh mengakibatkan berbagai masalahdisamping sebahagian nutrisinya telah hilang.Saya sebagai seorang yang pernah mengalami "acute gout" sudah masakbenar dengan kesan negatif tepung putih ini ke atas pesakit gout.Sesiapa yang menghidap penyakit gout, sila buat eksperimen ini.Sebagai permulaannya, kawallah permakanan sehingga gout anda berkurangdan hampir tidak ada.Setelah itu, makanlah makanan yang dibuat dari tepung putih seperti meekuning atau roti canai dalam kuantiti yang banyak dan tunggulahkesannya.In sya-Allah dalam tempuh 24 jam, pesakit gout akan mengalami simptomgout yang serius.Itulah akibat dari memakan tepung putih yang mengandungi bahan kimiaBenzoyl Peroxide.Sebagai eksperimen kawalan (control experiment), lakukan pula eksperimenyang sama seperti di atas tetapi menggunakan pula spageti atau makaroniatau capati. Kesemua makanan ini diperbuat daripada gandum juga namuntepung ini tidak campurkan dengan benzoyl peroxide.In sya-Allah eksperimen ini tidak akan menyebabkan symptom gout.Daripada kedua-dua eksperimen ini menunjukkan dengan jelas bahawa bukangandum yang membahayakan pesakit gout namun ialah kandungan benzoylperoxide di dalam tepung gandumlah yang membahayakan pesakit gout.Bagi mee kuning, selain benzoyl peroxide yang merbahaya, kandungan aidborik sebagai pengawet di dalamnya menambah parah kepada pesakit gout.Bagi pesakit gout, bacalah dan amalkanlah saranan saya sebagaimana didalam srtikel bertajuk GOUT, punca dan insya-Allah anda boleh puleh,TIPs di http://emjayjb . multiply. com/journal/ item/75.Pesakit gout, diabetes dan arthritis perlu mengelakkan segala makananyang mengandungi tepung gandum putih (yang telah dilunturkan oleh BP)seperti mee kuning, roti canai, roti serta kueh mueh yang diperbuat daribahan ini.Bagi pendapat saya sebenarnya terdapat agenda sulit mengapa tepunggandum perlu diputihkan dengan menggunakan bahan kimia BP ini.Begitulah juga mengapa garam halus dimasukan bahan kimia merbahaya didalamnya.Kesemua usaha ini adalah bermotifkan agar kesemua manusia kecualiY***** mengalami ????.Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached).Seorang manusia tidak akan menerima kesan negatif dari BP dalam tempuhyang singkat.Namun setelah mengambil produk tepung putih untuk tempuh yang panjangiaitu melebihi 20 atau 30 tahun, kesan negatif dari BP bakal semakinketara. Kini masalah gout, athritis dan diabetes semakin lumrah dikalangan rakyat Malaysia .Penyakit ini mula menyerang seawal usia hujung 20an atau awal 30an.Pada pendapat saya, produk dari tepung putih adalah satu punca pentingselain banyak faktor lain yang menyebabkan gout, diabetes dan athritis.Sekian wassalam wallahuaqlam

artikel berkaitan

Blog Widget by LinkWithin