Tuesday, July 28, 2009

ANTIBIOTIK


antibiotik hanya berkesan untuk membunuh bakteria
dan bukan virus. Virus biasanya menyebabkan batuk, sakit tekak, selsema dan sakit badan. 80% sakit tekak dan selsema adalah disebabkan virus. Virus
biasanya akan hilang dengan sendirinya selama 7 hari hingga 14 hari
walaupun tanpa penggunaan antibiotik.


Sebagai contoh - Denggi ialah sejenis virus, jadi tiada antibiotik apa pun di dalam dunia ini yang boleh membunuh virus denggi. Ia akan hilang dengan sendirinya selepas 10 hari, tetapi perawatan yang lain seperti mengawal hidrasi tubuh dan pemerhatian kadar platelet diperlukan.

Kenapa tiada antibiotik digunakan untuk merawat denggi? Ya, kerana denggi ialah sejenis virus. (pandaaaii.. ... :) )Sekiranya semua doktor memberikan antibiotik kepada pesakit yang sakit tekak dan selsema, dan semua pesakit mengambilnya, ini bermakna 80%daripada antibiotik tadi yang tidak memberi apa-apa kesan kepada virus adalah satu pembaziran, sia-sia malah boleh mendatangkan bahaya kepada tubuh.

Kenapa Perlu Berhati-Hati Mengambil Antibiotik?
1. Antibiotik boleh menyebabkan alahan. Alahan boleh jadi sedikit seperti urticaria iaitu timbul ruam gegata di seluruh badan sehingga ke alahan yangteruk seperti kulit melecur dan sesak nafas.

2. Antibiotik mempunyai kesan sampingan. Antibiotik boleh menyebabkan kesan sampingan kecil seperti loya, pening, muntah dan cirit birit sehingga ke yang teruk seperti kerosakan buah pinggang, usus dan hati, pekak dan sawan.Steven Johnson Syndrome adalah satu kesan sampingan kepada beberapa jenis antibiotik berasaskan sulfa. Ia menyebabkan keadaan kulit seperti terbakar dan juga menyerang kawasan seperti mulut mata dan lidah. Kesan sampingan ini boleh membawa maut.

3. Antibiotik sebagai bom nuklear. Bukan semua bakteria di dalam badan adalah jahat. Bakteria baik di dalam usus sebagai contoh lactobacillus,memenuhi usus supaya bakteria jahat seperti Clostridium Difficile tidak dapat memenuhi ruang tersebut. Malah ada bakteria di usus yang boleh membantu penghadaman dan menghasilkan sejenis vitamin yang membantu
manusia. Begitu juga contohnya dengan kawasan vagina wanita.

Bakteria baik yang terbunuh boleh menyebabkan "candida", sejenis kulat senang membiak dikawasan itu.Malangnya, antibiotik tidak mengenal musuh. Ia seperti sebuah BOM NUKLEAR.Kawan atau lawan, semuanya disapu, disembelih dan dibunuh dengan kejam.Pembunuhan beramai-ramai tanpa belas kasihan ini ternyata membawa padah.Selepas tiada lagi bakteria yang baik, maka bakteria yang jahat akan bermaharajalela. Jadilah episod cerita koboi bila sherif dah tak ada.Antibiotik Seperti Harimau Hilang TaringApabila antibiotik diambil dan digunakan sewenang-wenangnya, maka Bakteriayang tidak terbunuh oleh antibiotik akan menjalani mutasi. Ia menjadi kebaldan semakin kuat. Bakteria ini akan membiak dan tersebar di kalangan manusia yang dekat dan jauh.Apa yang berlaku, antibiotik yang sama apabila digunakan tidak lagi berfungsi seperti sebelumnya. Maka, doktor terpaksa menggunakan antibiotik yang lebih kuat kerana yang lama tidak berkesan.

Kitaran ini akan menjadi lebih menakutkan. Antibiotik yang kuat ini pula digunakan sewenang-wenangnya. Maka apabila bakteria mula bermutasi dan menjadi kebal,antibiotik yang kuat tadi semakin hilang belangnya. Antibiotik yang lebihkuat lagi digunakan... ia akan berterusan sehingga tiada lagi antibiotikyang berkesan terhadap manusia.

Kos Perubatan Meningkat
Semakin kuat antibiotik digunakan semakin mahal antibiotik tersebut. Anday ang kaya mungkin tak kisah dengan kos antibiotik yang meningkat sekarang.; Tetapi buat yang susah, RM 60 untuk 7 biji Augmentin memang memeningkankepala. Di hospital kos perbelanjaaan rawatan juga semakin meningkat. Ini kerana antibiotik yang kuat tidak mungkin berharga murah. Syarikatf armaseutikal terpaksa membelanjakan jutaan wang untuk menghasilkan antibiotik yang lebih kuat dan siapa yang harus membayar harga itu?

Kenapa Antibiotik Digunakan Sewenang-Wenangnya?

1. Sebelum menuding kesalahan kepada orang lain, lebih baik salahkan diri sendiri dahulu. Doktor seperti saya, kadangkala selalu memberikan antibiotik walaupun tidak perlu. Biasanya General Practioner (GP) di klinik-klinik swasta lebih suka melakukan demikian. Ada beberapa sebab...
a. Satunya mungkin tidak beberapa yakin kepada diagnosis yang dibuat.Terdapat garisan di antara jangkitan bakteria dan virus. Mungkin garisan itu sukar dibezakan untuk sesetengah pesakit.
b. Untuk mengelakkan secondary infection. Jangkitan bakteria di atas jangkitan virus yang sedia ada. (ini alasan yang baik bagi doktoruntuk menjual antibiotik)

c. Menghindarkan persepsi buruk pesakit kepada doktor dan klinik.Kalau anda nak tahu, ada jenis pesakit yang mempunyai tanggapan burukkepada doktor yang tak mahu memberikan antibiotik. "Apalah ini doktor, tarak bagi antibiotik, next time tarak mau datang sini lagi".atau "ini klinik tak bagus, takda bagi antibiotik". Hilang seorangpelanggan...

d. Meningkatkan keuntungan dengan memberi antibiotik. Ya, jualanantibiotik boleh menguntungkan. Itu sebab ramai doktor swasta akanmemberi antibiotik walaupun dengan sebab-sebab yang tidak logik

.2. Pesakit juga bersalah di dalam hal ini. Saya sudah banyak kali menceritakan ada ibu bapa yang terlalu menekan doktor untuk memberi antibiotik. Ada yang masam mencuka bila tak bagi antibiotik. Padahal anak tak ada demam pun, atau hanya sedikit selsema. Jikalau ibu bapa tahu betapa teruknya kesan Steven Johson Syndrome, sejenis lecuran kulit disebabkan alahan antibiotik pasti anda lebih berhati-hati.

"Anak saya takkan baik kalau tak diberi antibiotik". Ini adalah ayat clicheu ntuk ibu ayah yang selalu bagi anaknya antibiotik walaupun sedikit demam.

Cara SayaAnda patut percaya, saya sendiri sebagai doktor, tak pernah memberi antibiotik kepada anak saya yang batuk, demam atau selsema selama seminggu.Saya akan memberinya ubat-ubat yang perlu sahaja, vitamin C tambahan, minumair kosong banyak dan makan banyak buah-buahan. Pada kebiasaannya, selepasseminggu batuk itu akan hilang.Sekiranya selepas seminggu batuk, dengan adanya demam tinggi dan selsema,saya mungkin akan mulakan antibiotik yang paling rendah. Antibiotik mestidihabiskan.Perlu diberitahu di sini... Ubat antibiotik bukanlah ubat demam, atauselsema atau ubat sakit perut. Ia adalah untuk membunuh bakteria dan .Kalau demam, makan lah ubat demam dan kalau selsema makanlah ubat selsema.Antibiotik digunakan sekiranya terdapat jangkitan bakteria.

Doktor, Tolong Bagi Antibiotik Paling Kuat!"Doktor, saya batuk dan sakit tekak, esok saya ada meeting. Boleh bagi saya antibiotik paling kuat supaya saya boleh pergi meeting esok".Pertama sekali saya nak bagi tahu, Allah bagi kita sakit selain daripada ujian dan menghapuskan dosa, ialah untuk memberitahu kita yang badan kita ini perlukan rehat kerana bekerja terlalu kuat. Antibiotik tak boleh membantu anda mengembalikan kesihatan anda seperti sediakala sekiranya anda mengidap jangkitan. Berilah masa untuk badan anda berehat.Kedua, untuk memberi antibiotik, perlu ada caranya. Mulakan dengan antibiotik yang tak beberapa kuat dahulu. Kemudian baru naik selangkah demi selangkah sekiranya tidak berkesan. Kalau kita nak bunuh seekor nyamuk,janganlah rumah hendak dibakar. Kalau nak bunuh bakteria yang tak beberapa kuat, jangan gunakan antibiotik yang paling kuat. Itu salah cara.Tujuannya adalah untuk memastikan antibiotik yang paling kuat disimpanuntuk menghadapi kuman yang sama kuat juga. Sekiranya kuman biasa pun dahmenjadi kebal kepada antibiotik yang paling kuat, apabila tiba kuman yangpaling kuat, tiada antibiotik lagi yang boleh digunakan.Bayangkan, tiada lagi ubat untuk membunuh bakteria... Sedikit luka di kakipun boleh menyebabkan kematian. Kita seolah-olah kembali ke zaman sebelumPerang Dunia Kedua!

Posted by Dr Azwan at 4:18 PM

No comments:

artikel berkaitan

Blog Widget by LinkWithin